top of page
Foto van schrijver Elke

Wat kies je? Een kreeft zijn of er eentje eten? :-)

Bijgewerkt op: 9 mei 2021

Als het van mij afhangt, liever een kreeft eten. Dus ga bewust om met de zon en gebruikt ABSOLUUT een zonnefactor (SPF). Mag ik je begeleiden in het bepalen van de juiste SPF factor en je zo dat mooie, gezonde bruin kleurtje bezorgen en de risico's op huid en celbeschadiging (rimpels en pigmentvlekken) te minimaliseren.


Vroeger vertelde men dat je geen zonnebescherming hoefde aan te doen, of zoals de oma's vertelden, smeer maar van de blauwe pot Nivea aan. Vele hebben nu helaas heel veel huidproblemen, zoals pigmentvlekken die soms uitdraaien naar huidkanker, veel rimpels enzoverder. Gelukkig hebben we vandaag de dag veel meer informatie over alles en kunnen onszelf daardoor beter beschermen.



Wist je dat we ons niet enkel moeten beschermen tegen UVA en UVB, maar dat infrarood, smog , pollutie en vooral blue light.

UVA stralen bevorderen het ontstaan van pigmentvlekken en rimpels

UVB stralen zorgen ervoor dat je diep in je huid verbrand

SMOG beschadigt je huidcellen door vrije radicalen en vormt een risico voor je gezondheid.

BLUE LIGHT (gsm, tablet, computer,...) zou even slecht zijn voor je huid als uv-straling van de zon, als het niet nóg erger is. Het gaat namelijk dieper dan het zonlicht en heeft een negatieve impact op je cellen wat betekent dat het verouderingsproces van de huid wordt versneld.

MAW dringend tijd om ons te gaan beschermen. OK maar hoe? Dat vertel ik je graag.

laat ik je al vertellen dat we met een volledig nieuw zonnegamma voor de dag komen, eentje die je 360° beschermt, tegen alle hierboven vermelde invloeden .



Hoe functioneert de zonnebeschermfactor?

De zonnebeschermingssfactor (SPF) die afgebeeld staat op de zonbeschermingsproducten, ook zonbeschermingsfactor, of in het Engels Sun Protection Factor (SPF) geeft aan hoe sterk het aandeel uv-B-licht wordt gefilterd. Zo kunt u uw zelfbeschermingstijd (hoe lang u zonder bescherming in de zon kunt zijn) door een SPF verlengen. 


SPF50 – Hoe lang kan ik daarmee in de zon liggen?

Met een SPF 50 bijvoorbeeld vermenigvuldigt u uw zelfbeschermingstijd met het 50-voudige. Bedraagt uw zelfbeschermingstijd ongeveer 10 minuten, dan kunt u dankzij de zonbescherming nu theoretisch gezien ongeveer acht uur van de zon genieten. De prestatie van de zonbescherming van alle zonnecrèmes neemt echter af bijv. door afwrijven, zweet etc., en daarom moet u de berekende beschermingstijd niet geheel benutten. Door opnieuw in te smeren kunt u de beschermingstijd in stand houden, echter niet verlengen. En geen zorgen: u kunt ondanks de SPF 50 ook bruin worden – u vermijdt zo echter het verbranden door de zon en een rode huid!

Aanwijzing: de zonnestraling is in verschillende gebieden anders. Zo is de uv-index in landen dichtbij de evenaar veel intensiever dan bijvoorbeeld in Midden-Europa. Kiest u bij sterkere uv-straling zeker ook voor een hogere SPF. Bij volwassenen ligt de aanbevolen waarde minstens bij SPF 30. Bij kinderen is het raadzaam zelfs voor de hoogste lichtbeschermingsfactor SPF 50+ te gaan.


Welke lSPF is de juiste voor mij en mijn huidtype?

Hoe lang en intensief we onze huid aan de zon kunnen blootstellen en hoeveel bescherming ons huidtype nodig heeft, hangt ook af van de huidtint. Dankzij  het melaninegehalte van de huid – een huideigen kleurstof – blijft deze een bepaalde periode op natuurlijke wijze beschermd tegen de negatieve uitwerkingen van de uv-straling. Zo kunt u aan de hand van uw huidtype uw persoonlijke zelfbeschermingstijd bepalen, dat wil zeggen hoe lang u onbeschermd in de zon kunt verblijven. In het algemeen moeten we daarop niet vertrouwen want: bij lichtere huidtinten is het bruinkleurige pigment melanine slechts in geringe hoeveelheid aanwezig, zodat de zelfbeschermingstijd overeenkomstig kort uitvalt. Bij donkere huidtypen duurt de natuurlijke zelfbeschermingstijd iets langer. Voor lichte huidtypen geldt dus: veel insmeren en met een hoge SPF ervoor zorgen dat het verbranden door de zon geen kans krijgt!





type 1; zelfbeschermingstijd max 10 min

type 2; zelfbeschermingstijd max 20 min

type 3; zelfbeschermingstijd max 30 min

type 4; zelfbeschermingstijd max 45 min

type 5; zelfbeschermingstijd max 60 min

type 6; zelfbeschermingstijd max 90 min



Dus met andere woorden; je bent type 2 en je wenst een volledige dag te "zonnen" dan reken je 20 x SPF bv 50 = 100 min beschermd in de zon (met af en toe bij te smeren)


3 mythen over zonverzorging


1. ALS IK ME NOG EEN KEER INSMEER, WORDT DE WERKTIJD VERLENGD! 

Onjuist! Opnieuw aanbrengen van de crème verlengt de bescherming helaas niet, maar kan de bescherming slechts – bijvoorbeeld na het zwemmen – in stand houden.

2. ZONNECRÈME WERKT METEEN! Juist! De in de zonnecrème aanwezige uv-filtersubstanties beschermen de huid onmiddellijk na het aanbrengen. Ze absorberen, verspreiden of reflecteren het uv-licht. Maar: opdat men zich niet onbeschermd aan de zon blootstelt, is het belangrijk om het zonbeschermingsmiddel aan te brengen voordat men naar buiten gaat.

3. DE HUID VERGEET NIETS!

Juist! Onze huid heeft een goed geheugen: ze vergeet niet wanneer ze verbrand is door de zon. Elke keer wordt het risico op vroegtijdige huidveroudering en huidkanker verhoogd. Het geniepige hieraan: veel van deze beschadigingen zijn pas na jaren te herkennen.

Het juiste gebruik van zonnecrème: 20 minuten voor het zonnen insmeren

Smeert u zich 20 minuten voordat u de zon ingaat, in met een zonnecrème. Hoe langer uw verblijf in de zon is, des te hoger moet u de LSPF kiezen. Voor de optimale bescherming is het raadzaam zich min twee keer in te smeren.

Waterproof zonnecrème bij het zwemmen & sporten

Wanneer u gaat zwemmen of buiten wilt sporten, kies dan een waterproof zonbescherming met passende SPF. Na het zwemmen of transpireren moet de SPF zeker opnieuw worden aangebracht. Dit geldt ook voor de waterproof zonnecrème. 

Veel helpt veel!

Gebruik voldoende zonnecrème. Aangeraden wordt ca. drie eetlepels bij het insmeren van het gehele lichaam van een volwassene.

Gebruik een hoge SPF

Gebruik een hoge SPF – en daarvan liever te veel dan te weinig! uv-A- en uv-B-filters alsook een protect-complex ondersteunen het huideigen beschermingssysteem in de strijd tegen door de zon veroorzaakte uv- en celbeschadigingen. Tegelijkertijd beschermt het protect-complex tegen vroegtijdige door licht veroorzaakte huidveroudering en ondersteunt het regeneratieproces na het verbranden. Gebruik dus op sterk zonnige dagen beter een verzorgende zonnecrème LSF 50 of 30. Dan doet u gegarandeerd helemaal niets verkeerd en neemt u tegelijkertijd de stress van uw huid weg om blootgesteld te zijn aan de gevaarlijke uv-stralingen.

Zonbescherming onder de make-up aanbrengen

Wanneer u langer in de zon wilt verblijven, brengt u een zonnecrème met voldoende SPF voor uw huidtype aan onder de make-up. Wilt u maar even naar buiten gaan, dan kunt u uw huid insmeren met een getinte dagcrème met SPF 20.

Let vooral op gezicht, hals & decolleté

Gezicht, hals en decolleté behoren tot de gevoeligere plekken en hebben speciale aandacht nodig. Vooral een rijpere huid heeft in de zon nog meer vocht nodig. Speciale anti-aging werkstoffen in de gezichtscrème met LSF verzorgen en beschermen de huid.


Voor al je SPF producten kan je in ons schoonheidssalon terug. Wij werken met het merk Babor en zo bescherm je niet alleen je huid maar je werkt ook huidverbeterend. Ideaal toch?




55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page